Kom jij ons helpen de Zeeuwse Molens een duwtje te geven?

Ook in de provincie Zeeland zijn nieuwe molenaars nog steeds hard nodig, ook om het verloop op te vangen. 

Molenaar word je niet zomaar je dient hiervoor een opleiding volgen. Maar als je een unieke hobby zoekt waar je alle seizoenen buiten actief bent en ook gefascineerd bent in techniek en natuur, dan moet je zeker eens contact met ons opnemen.

Het Gilde van Molenaars staat voor je klaar om je de helpende hand te bieden.

 

Opleiding

Je zou denken, ‘die wieken draaien toch uit zichzelf, daar heb je toch geen opleiding voor nodig?’  Maar hoe eenvoudig het van buiten ook lijkt, er komt wel een zekere kennis bij kijken om een molen te kunnen bedienen. 

De opleiding tot vrijwillig molenaar is erop gericht om mensen deskundig en verantwoord met een monument van grote cultuurhistorische waarde te laten draaien. Veel eigenaren van molens geven hun kostbare molen alleen in handen van een molenaar die deze opleiding met succes heeft afgerond.

Gemiddeld duurt de opleiding twee jaar en wordt de afsluiting gevormd door een regionaal toelatingsexamen gevolgd door een landelijk examen. Dit wordt afgenomen onder verantwoordelijkheid van de Vereniging De Hollandsche Molen. Hierna mag je zelfstandig gaan draaien op molens.

Theorie, maar vooral praktijk

De praktijk van de opleiding tot vrijwillig molenaar wordt ondersteund met lesmateriaal (Basiscursus Vrijwillig Molenaar). Theorielessen worden ook op de molen of tijdens speciaal georganiseerde avonden aangeboden. 

De afdeling Zeeland van het Gilde van Molenaars geven regelmatig instructieavonden ter ondersteuning van de opleiding. Je komt dan alles te weten over techniek van de molen, geschiedenis, productie, hoe onderhoud te plegen. Daarnaast ga je meelopen bij molenaars om de kneepjes van het vak te leren. 

Want molenaar leer je niet uit een boek, maar doe je vooral door met de molen te draaien en te luisternen naar de techniek van draaiende wielen en te kijken naar het weer.

Kennismaken met Zeeuwse molens en molenaars

Misschien wil je eerst eens kennismaken met molenaars om te ervaren of het volgen van de opleiding tot vrijwillige molenaar iets voor je is? Geen probleem. Wij helpen je graag met het in contact brengen met molenaars en Zeeuwse molens die het bezoeken zeker waard zijn. 

Ga vooral zelf ook op pad en praat eens met zo’n enthousiaste molenaar over zijn liefhebberij,  je ziet het al van ver wanneer hij aanwezig is op de molen!

Bekijk hier de molens in Zeeland en bezoek de molenaars!

Ik wil de opleiding gaan volgen

Ben je geïnteresseerd in het volgen van de opleiding of een cursus? Neem dan contact met ons op door een mailtje te sturen naar: opleiding@zeeuwsemolens.nl

Dit kan ook schriftelijk door de correspondentie te richten aan:  

Corneel Droogers
Onder de Molen 36
4698 AV Oud Vossemeer

Niet vergeten!

Om een opleiding te kunnen volgen dien je eerst lid te worden van het Gilde van Molenaars. Hier lees je alles over de opleiding. En dan hopen wij natuurlijk dat we je dan snel zien draaien op een van onze Zeeuwse molens! Je bent zeer welkom!

Een andere manier om kennis te maken met onze molens is de cursus tot Molengids. Je leert van alles over molens in het algemeen, en over de molen(s) waar je gids wilt worden. Je wordt dan niet opgeleid tot molenaar, maar je helpt de molenaar met het o.a. het rondleiden van bezoekers op een molen. Lees hier meer over Molengids.

Cookies 🍪

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.